• Davy Groffen

Power Pivot als quickscan voor dataoplossingen

Soms heb je een ingeving voor een dataoplossing of innovatie en wil je snel in kaart brengen of er potentie in zit. Als het gaat om visualisatie van gegevens (dashboarding) maken we bij Data Wizards gebruik van Power Pivot in Excel voor een quickscan. In onze discover cyclus noemen we het ook wel Rapid Prototyping. Power Pivot is één van de meest onderschatte functies van Microsoft Excel.


Wat is Power Pivot?

Power Pivot van Microsoft Excel kun je gebruiken om meerdere tabellen (tabbladen) in Excel te analyseren. Het is simpel gezegd een collectie van tabellen en één van de meest onderschatte functies van Microsoft Excel. Het mooie is dat je verbanden tussen verschillende databronnen kan leggen en verschillende measures kan berekenen inclusief KPI’s. Power Pivot bevat een makkelijk drag & drop systeem om de relaties te leggen.


Waarom gebruiken jullie dan Excel in plaats van bijvoorbeeld Python?

In een andere tool zoals Python kan je niet zo snel en makkelijk met een drag & drop systeem de verbanden leggen, measures berekenen en de gegevens direct eenvoudig visualiseren. We gebruiken Power Pivot puur voor de Rapid Prototyping fase.


Hebben jullie een voorbeeld?

Maar natuurlijk. Stel: je hebt gegevens over een multinational, in meerdere tabellen (tabbladen). Deze heeft verkoop-punten in verschillende landen. Je hebt een tabel met verkoop-cijfers en de betreffende winkel waarin de verkopen zijn gedaan. Een andere tabel bevat voor elk verkoop-punt de stad en het land waar deze gevestigd is. Door deze tabellen via Power Pivot aan elkaar te koppen, kun je eenvoudig de verkoop-cijfers visualiseren op basis van de stad of het land.


Voor het gemak hebben we nu slechts twee kleine tabellen:


1)

2)


We laden de gegevens in, en definiëren in Power Pivot aan de hand van drag & drop de relatie tussen de tabellen:


En kunnen vervolgens heel eenvoudig gegevens visualiseren, omdat Excel nu ‘weet’ welk verkoop-punt bij welke stad en welk land hoort.
Stel je eens voor wat je kunt doen met grotere gegevenssets en meerdere tabellen!Wil jij ook gebruik maken van Rapid Prototyping? Neem contact op met Davy, davy@datawizards.nl.